Datum konání: 30.září 2017, 14:00 hodin

Tyfloart

Aktualita 12023
Jubilejní 25. ročník akce Tyfloartu. Bývá to báječné setkání zrakově postižených lidí z celé České republiky, kteří nesedí doma s rukama v klíně a nečekají, že k nim zábava a štěstí přijde samo.
Naopak, radost nacházejí především v umění, o které se přijíždějí podělit.

A kde se takové setkání koná?
V Lidovém domě v Karlových Varech - nejznámějším lázeňském městě s léčivými prameny, s kamennou Mlýnskou kolonádou, dřevěnou Tržní kolonádou, Vřídlem, jež chrlí 2000 litrů horké minerální vody za minutu, či pravoslavným kostelem sv. Petra a Pavla. SONS ČR zde pořádá ve dnech 28.-31. 9. 2017  jubilejní 25. ročník přehlídky zrakově postižených amatérských umělců a skupin Tyfloart.
 „Přilákat může zajímavý program,“ říká pracovník karlovarského Tyflocentra a předseda Oblastní odbočky SONS pan Pavel Rogaczewski.
„Zahájení Tyfloartu se uskuteční ve čtvrtek večer 28.9. v pensionu Hubertus. Po slavnostním zahájení zde proběhne první klubový večer, na kterém vystoupí zrakově postižení hudebníci.
Druhý den Tyfloartu - pátek 29. 9. se bude konat v blízkém městě Ostrově. Dopoledne se seznámíme s historií a památkami tohoto malebného města a odpoledne proběhne v místním Domě kultury vystoupení zrakově postižených hudebníků a skupin např. Lenpela, Kyklopband, Hana Šimková, Pastelky Kyjov a Martin Rous. Druhý klubový večer vyplní vystoupení Františka Nedvěda mladšího a Milana Pitkina, kteří jistě budou šlágrem tohoto večera.
Usmívám se, neboť si vybavuji Pitkinovu scénku „Kandidát na prezidenta“.
Pavel Rogaczewski pokračuje: „Sobota - třetí den Tyfloartu, se vrátí do K. Varů a proběhne zde. Dopoledne nás průvodce seznámí s krásami  K.Varů a projdeme nejkrásnější část města od Thermalu přes kolonády a prameny až k hotelu Pupp. Odpoledne bude probíhat v Lidovém domě v K. Varech, kde vystoupí  zrakově postižení amatéři a skupiny. V podvečerní části vystoupí zpěvák Radek Žalud.
Tento, v pořadí třetí klubový večer, nás čeká opět příjemné překvapení v podobě skupiny K.T.O.  Pro zajímavost  hraje už 54 let a doprovázela na koncertech zpěváka Waldemara Matušku.
V domě kultury v Ostrově i v Lid. domě v K.Varech si zrakem či hmatem prohlédnete rukodělné práce a přehlídku zájmové umělecké činnosti zrakově postižených a při workshopech je možno si zkusit něco vyrobit.
 
Organizačně se na Tyfloartu podílí Tyflocentrum a OO SONS K. Vary.  Finančně tuto akci podporuje Ministerstvo kultury ČR, město Karlovy Vary a město Ostrov a další sponzoři.
 
Přejme pořadatelům, účastníkům a hostům Tyfloartu hodně štěstí, úspěchů a radost z umění a setkání.